Servei 24 hores

608 868 497

Horari

09.00h a 13.30h - 15.30h a 19.30h

Demana cita on-line

Demana visita on-line!

Horari

09.00h a 13.30h - 15.30h a 19.30h

ELS QUEIXALS DEL SENY

Per què es diuen queixals del seny?

L’erupció de les dents definitives es produeix durant la infància i l’adolescència, però els queixals del seny, cordals o tercers molars no solen aparèixer fins al voltant dels 18 anys, un cop assolida la majoria d’edat. De fet, segons la geografia catalana reben diversos noms, tots sinònims, com queixals de l’enteniment, del judici, del coneixement o del senderi per diferenciar-los dels primers i segons molars que surten a partir dels 6 i  10 anys respectivament.

 

Per què surten si quasi sempre s’han de treure?

De fet, no sempre els tenim i no sempre s’han d’extreure. Segons sembla, ens han quedat com a vestigi de la nostra evolució com a espècie i com a raça. Els nostres avantpassats tenien uns maxil·lars molt desenvolupats i els queixals del seny els eren útils per a triturar i esqueixar bé els aliments crus. Actualment, amb els aliments cuinats les nostres dietes són més toves, i els trets facials de l’espècie humana tendeixen a suavitzar-se amb la reducció dels maxil·lars deixant menys espai per a la seva correcta erupció. Els queixals del seny són cada vegada menys necessaris i la tendència és que vagin desapareixent de manera que a algunes persones ja no se’ls forma algun d’aquests queixals.

 

En els casos en què sí que es formen, surten quan ja tenim totes les altres dents erupcionades i els ossos de la cara ja han acabat de créixer, fet que fa que no sempre tinguin prou espai per a sortir o, si ho fan, no sempre correctament. Si erupcionen amb normalitat i es poden raspallar bé, probablement mai arribin a causar problemes i, per tant, no calgui extreure’ls. Però si no tenen suficient espai per sortir, queden encallats o són de difícil accés per raspallar, poden provocar càries a les dents veïnes, o que la geniva que els rodeja s’inflami i s’infecti (pericoronaritis). En alguns casos arribant a produir un abscés o flegmó dental, que pot cursar amb inflamació de la cara, dificultat d’obrir la boca (trismus), inflamació dels ganglis submandibulars provocant dolor a l’empassar, o que el dolor s’estengui cap al cap, l’orella o l’ull.

En qualsevol dels casos, el tractament passa per visitar el teu odontòleg de confiança a Dental Verdaguer que t’indicarà les proves radiològiques pertinents i un possible primer tractament de xoc amb antibiòtics i analgèsics, previ a l’extracció del queixal del seny en mans del nostre especialista en Cirurgia Bucal, el Dr. Sergi González.

Com es treuen els queixals del seny?

La relativa facilitat amb què el dentista o cirurgià oral pot extreure els queixals del seny depèn de la seva posició i l’anatomia de les seves arrels. El dentista donarà al pacient una idea del que ha d’esperar de la intervenció durant l’examen diagnòstic.

Un queixal del seny que estigui completament erupcionat a través de la geniva, es pot extreure amb la mateixa facilitat que qualsevol altra dent. Tanmateix, un queixal del seny que es trobi parcialment o totalment sota la geniva i incrustat a l’os, requerirà una incisió a la geniva i després l’eliminació de la porció d’os que es trobi sobre la dent. Sovint, pot requerir-se la secció del queixal en porcions més petites per facilitar la seva extracció i minimitzar la quantitat d’os a eliminar, afavorint així el postoperatori.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.