Servei 24 hores

608 868 497

Horari

09.00h a 13.30h - 15.30h a 19.30h

Demana cita on-line

Demana visita on-line!

Horari

09.00h a 13.30h - 15.30h a 19.30h

LES MALALTIES DE LES GENIVES

La periodòncia és l’especialitat de l’odontologia que es dedica a la salut de les genives. La paraula periodonto fa referència a les estructures de suport de la dent conformades pel lligament periodontal, l’os i la geniva.

Unes genives sanes sostenen les dents a la boca permetent realitzar la seva funció, caracteritzant-se per ser de color rosa pàl·lid, cobrint per complet l’arrel de la dent i l’absència de sagnat al raspallar.

La inflamació, el sagnat i el dolor de les genives poden indicar la presència d’una de les malalties de la geniva: gingivitis o periodontitis. Ambdues són causades principalment per l’acumulació de placa bacteriana en la unió de la geniva amb la dent, encara que hi ha altres factors desencadenants com per exemple: el consum de tabac, la genètica, algunes malalties (del cor, diabetis, artritis…), certs medicaments, la malnutrició, l’obesitat i l’estrès.

La placa bacteriana està formada per bacteris que s’acumulen en forma de pel·lícula sobre la superfície de la dent a causa d’un raspallat incorrecte. Amb el temps, aquests bacteris juntament amb la saliva formen el carrall o càlcul.

Es parla de gingivitis davant la inflamació i el sagnat de la geniva sense afectació de l’os. Present en una gran part de la població. Mentre que la periodontitis, comunament coneguda com a “piorrea”, ocorre quan a més d’inflamació i sagnat hi ha destrucció de les genives i l’os que suporten la dent. Al voltant del 50% de la població adulta en pateix, moltes vegades sense ser-ne conscient per no presentar dolor ni signes massa evidents i, si no és tractada a temps, pot ocasionar la pèrdua de les dents.

Signes i símptomes més comuns de la malaltia periodontal

Mobilitat de les dents: quan la pèrdua dels teixits de suport de les dents (os i geniva) és molt important apareix mobilitat i risc de pèrdua dental.

Genives inflamades i vermelles: és un dels signes més freqüents en les malalties periodontals.

Sagnat de les genives: les genives inflamades sagnen al raspallar, amb l’ús del fil dental o el raspall interproximal, amb el fregament del menjar o al succionar.

Hipersensibilitat dental: la pèrdua d’os i geniva causa una exposició de les arrels de les dents sent aquestes més sensibles als estímuls tèrmics (freds i calents) i als aliments àcids o dolços.

Abscés (o flegmó) a la geniva: es tracta d’una infecció severa de les zones on la malaltia està més avançada.

Dolor a les genives: en general, la periodontitis no és dolorosa però hi ha algun tipus de malaltia periodontal, com la gingivitis necrotitzant, que causa dolor i sagnat abundant de les genives.

Mal sabor de boca o mal alè: a causa de la gran acumulació de bacteris desencadenants de la malaltia.

Retracció de les genives (dents més llargues): per la destrucció de l’os i la geniva que suporta la dent. Normalment ve acompanyat d’un augment de la sensibilitat dental.

Separació de les dents i pèrdua de geniva interdental (papil·la gingival): és més visible en les dents anteriors per l’aparició dels antiestètics espais o triangles negres.

Taques negres o verdes en la unió de la dent amb la geniva: degut al carrall o càlcul que se sol acumular en aquesta zona.

Diagnòstic i tractament de la malaltia periodontal

Per determinar el diagnòstic de la malaltia és necessari realitzar una avaluació exhaustiva del cas explorant una sèrie de paràmetres (quantitat de pèrdua òssia, sagnat, retracció de la geniva, grau de mobilitat…) mitjançant radiografies i periodontograma (o sondeig diagnòstic). En funció dels resultats diagnòstics s’estableix el pla de tractament en les diferents fases:

  • Instruccions d’higiene oral per tal d’aconseguir un control més eficient de la placa bacteriana per part del pacient.
  • Raspat, allisat i polit radicular mitjançant els curetatges per quadrants que permeten eliminar de forma mecànica la placa bacteriana i el càlcul format a l’interior de la geniva.
  • Cirurgia periodontal per l’eliminació de càlcul i regeneració dels teixits de suport perduts en els casos més avançats.
  • Manteniments periodontals establerts periòdicament per l’especialista de les genives per tal d’afavorir el control de la malaltia.

Mites sobre les malalties de les genives

Es coneixen certs mites bastant estesos sobre les malalties de les genives i que no tenen massa fonament clínic:

Només els adults tenen malalties de genives’. Els nens presenten amb freqüència gingivitis, o inflamació de les genives, produïda per l’acumulació de bactèries al costat del marge de les genives. En algunes ocasions poden tenir formes de periodontitis més agressives, que convé tractar com més aviat millor.

És normal que les genives de les dones embarassades sagnin’. Les dones que inicien l’embaràs amb les seves genives sanes i mantenen la seva higiene correctament durant l’embaràs, no tenen genives sagnants. En cas de tenir ja genives sagnants quan inicien l’embaràs, es recomana la visita al dentista per tal d’afavorir el control de la gingivitis.

Les neteges dentals fan malbé l’esmalt dental’. L’eliminació professional de la placa i el càlcul que hi ha sobre les dents ajuda en la prevenció i el tractament de les malalties de les genives, i es recomana realitzar-la almenys un cop cada any.

‘Si té piorrea o periodontitis oblidis de mantenir les seves dents’. Avui en dia existeixen tractaments efectius de les malalties de les genives que eviten la pèrdua dental. És fonamental visitar amb regularitat el dentista per a un diagnòstic i tractament precoços.

Davant de qualsevol dubte o preocupació respecte al benestar de les teves genives demana cita a Dental Verdaguer amb la Dra. Mary Rey, l’odontòloga especialista en periodòncia. La primera visita i el pressupost són gratuïts.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.